Już w najbliższy poniedziałek, 13 listopada, odbędą się praktyczne warsztaty dla intendentów i szefów kuchni, z elementami gotowania, poświęcone niemarnowaniu jedzenia i ekologii, pozostających w duchu less waste i zero waste. Zapraszamy bardzo serdecznie.
Dlaczego poruszamy kwestie food waste?
Dyrektywa odpadowa Unii Europejskiej z 2018 roku obliguje kraje członkowskie do ograniczenia marnowania żywności o 50% do 2030 roku. Polska zobowiązała się, również na forum ONZ, do zmniejszenia skali wyrzucanego jedzenia, akceptując cele zrównoważonego rozwoju (SDG2030).
O tym, jak to zrobić w placówkach edukacyjnych opowiemy w pierwszej, teoretycznej części spotkania, na której zaplanowano omówienie następujących tematów:
- Aktualne wyzwania konsumenckiego stylu życia i ich wpływ na ochronę klimatu, czyli podkreślenie indywidualnej roli w zmienianiu świata na bardziej zrównoważony.
- Zrównoważona i zdrowa konsumpcja oraz produkcja, krótkie łańcuchy dostaw i ślad węglowy.
- Analiza problemu marnowania żywności w Polsce i na świecie. Przyczyny oraz skutki gospodarcze i ekologiczne.
- Normy prawne dotyczące ograniczania zjawiska marnowania żywności w poszczególnych łańcuchach dostaw żywności.
- Przykłady efektywnej racjonalizacji strat i ograniczania marnowania żywności.
- Klimat, energia, powietrze – jak tworzyć odpowiedzialną i racjonalną kuchnię w placówkach edukacyjnych.
- Czy na resztkach można zarobić?
- Gospodarka obiegu zamkniętego jako odpowiedź na globalne wyzwania.
Część druga będzie praktyczna. Wówczas, zaplanowana jest diagnoza indywidulanego problemu i wypracowanie skutecznego rozwiązania. Podczas tej części spotkania nie zabraknie elementów gotowania.
TERMIN: 13 listopada, godz. 15.30
MIEJSCE SPOTKANIA: Stołówka w Szkole Podstawowej nr 32 we Wrocławiu, ul. Kłodzka 40
ZAPISY: Zapisy pod adresem mailowym: g.karczewska@kzn.org.pl
Liczba miejsc ograniczona – decyduje kolejność zgłoszeń.
O PROWADZĄCYM:
Sylwia Majcher dziennikarka, edukatora ekologiczna, autorka bestsellerowych poradników „Wykorzystuje, nie marnuje. 52 Wyzwania Zero Waste” „Gotuję, nie marnuję. Kuchnia zero waste po polsku, reportaży, „Mniej Mięsa”, dziecięcych „Samotny Banan” oraz „ I Ty możesz uratować świat”, reportaży i wywiadów kulinarnych. Absolwentka studiów podyplomowych na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie.
Organizuje warsztaty, szkolenia poświęcone zrównoważonemu rozwoju, niemarnowaniu i obiegowi zamkniętemu. Współpracuje z samorządami, Komisją Europejską i instytucjami publicznymi. Konsultuje i realizuje projekty ekologiczne w przedsiębiorstwach oraz biznesie. Jest prelegentką na konferencjach dotyczących zielonej transformacji, bezodpadowemu stylowi życia, a także ekspertką oraz jurorką w programach i plebiscytach edukacyjnych. Prowadzi wykłady dla uczniów i studentów. Promuje świadomą konsumpcję.

Warsztaty są współfinansowane ze środków Gminy Wrocław w ramach programu: „Promocja zdrowego żywienia oraz działań proekologicznych we wrocławskich szkołach podstawowych”.
