Zapraszamy do udziału w warsztatach edukacji globalnej “Świat na talerzu”, które skierowane są do uczniów klas 2-3 wrocławskich szkół podstawowych. To doskonała okazja, aby zgłębić wiedzę o jedzeniu z perspektywy jego pochodzenia, produkcji oraz wpływu zachowań żywieniowych na środowisko.
Tematyka warsztatów:
Uczestnicy warsztatów dowiedzą się, które produkty spożywcze są uprawiane lokalnie, a które podróżują daleką drogę, ale przede wszystkim dowiedzą się o innych ważnych aspektach pochodzenia żywności: produkcji, ciężkiej pracy ludzkiej i wynagrodzeniu, wpływu na środowisko.
Dzieci będą miały okazję między innymi odkryć tajemnice czekolady, śledząc na mapie kakaowy pas upraw oraz obliczając, ile zarobiła rolniczka w Ghanie. Poszukują także certyfikatów na opakowaniach czekoladek i kakaowych ciastek, aby zachęcić rodziców do zmian konsumenckich w wyborze.
Warsztaty prowadzone są na dwóch godzinach lekcyjnych w dwóch blokach tematycznych:
Blok 1: Etapy produkcji żywności, kraje pochodzenia, transport żywności, pojęcie lokalności i sezonowości;
Blok 2: Rolnictwo w krajach Globalnego Południa na przykładzie kakao, pojęcie sprawiedliwego handlu, wpływ upraw na środowisko i ukryte koszty produkcji.
Warsztaty mają formę interaktywną – angażującą uczniów do refleksji, wyrażania własnego zdania, analizy własnych wyborów i możliwości krytycznej oceny zachowań i codziennych nawyków.
Dla kogo: klasy 2-3 ze szkół podstawowych
Zgłoszenia:
Planujemy przeprowadzenie 5 warsztatów w wybranych placówkach edukacyjnych. Zainteresowane placówki prosimy o kontakt mailowy: k.bielak@kzn.org.pl.
Terminy realizacji warsztatów zostaną uzgodnione po wzajemnych ustaleniach ze szkołami.
O możliwości skorzystania z oferty decyduje kolejność zgłoszeń.
Prowadząca:
Agnieszka Maniewska – ratowniczka nadwyżkowej żywności w inicjatywie Foodsharing Wrocław. Od 2020 roku prowadzi warsztaty ekologiczne i kulinarne dla dzieci, gdzie odczarowuje wiele składników, ucząc jak wykorzystywać produkty sezonowe. Uwielbia brzydkie warzywa i kuchnię bezresztkową.
Warsztaty finansowane są ze środków Gminy Wrocław w ramach projektu: “Zdrowe żywienie i aktywność fizyczna dzieci i młodzieży placówkach opiekuńczych i edukacyjnych Wrocławia”.