Zespół

Aleksandra Zarańska

Od początku mojej pracy zawodowej pracuję przy projektach o tematyce prozdrowotnej, wkładając w to całe swoje serce. Swoje doświadczenie zaczęłam zdobywać już na studiach z zakresu zdrowia publicznego oraz zarządzania, poprzez działanie w kołach naukowych oraz organizacjach studenckich (w tym w Międzynarodowym Stowarzyszeniu Studentów Medycyny IFMSA-Poland), a następnie również w pracy w organizacji pozarządowej oraz instytucji samorządowej.

Od 2019 roku działam w organizacji Kuźnia Zdrowych Nawyków, gdzie obecnie pełnię funkcję Koordynatora projektu “Promocja zdrowego żywienia i aktywności fizycznej we wrocławskich placówkach edukacyjnych”. Uśmiech na twarzy odbiorców naszych aktywności oraz ich zadowolenie motywują mnie do działania.

W wolnym czasie lubię poszerzać swoją kulinarną wiedzę, poszukiwać nowych smaków oraz tańczyć. To sprawia, że przenoszę się w zupełnie inny świat i dzięki temu mam chwilę “dla siebie”.

Grażyna Karczewska

Od kilku lat jestem związana z realizowanymi we Wrocławiu projektami żywieniowymi. Na przełomie lat 2011/12 napisałam wniosek i dostałam dofinansowanie z Wydziału Zdrowia i Spraw Społecznych Urzędu Miejskiego Wrocławia, na realizację projektu: „Się wie, się je”, który wdrożyłam w jednej z wrocławskich szkół podstawowych. Obejmował on równolegle działania edukacyjne, adresowane do uczniów szkoły podstawowej na poziomie wszystkich klas i ich rodziców oraz żywieniowe (prowadzenie niezwykłego na tamte czasy – sklepiku szkolnego).

Działania te i ich innowacyjność otworzyły mi drogę do współpracy
z wrocławskimi placówkami oświatowymi w charakterze doradcy
ds. żywienia (dbam m.in. o wdrażanie ogólnopolskich wytycznych żywieniowych, nadzorowanie realizacji norm, komponowanie jadłospisów, opiniowanie jakości produktów spożywczych wykorzystywanych w żywieniu wychowanków placówek oświatowych, współtworzenie kryteriów przetargowych do Specyfikacji Warunków Zamówienia…). Mogłam je realizować przez wiele lat (do 2018 r. włącznie) pod skrzydłami Wrocławskiego Centrum Rozwoju Społecznego w projekcie: „Smacznie, zdrowo, wartościowo”.

Równolegle, w latach 2016/17 r. współpracowałam z Wrocławskim Komitetem Organizacyjny Światowych Igrzysk Sportowych Wrocław 2017 Sp. z o.o. Podjęte w tym czasie działania miały charakter wieloetapowy począwszy od przygotowania procedury przetargu
od strony żywienia, poprzez uczestniczenie w dialogu technicznym
z potencjalnymi wykonawcami. Wiedza zgromadzona na tym etapie pozwoliła mi na przygotowanie jadłospisów dla sportowców z całego świata z uwzględnieniem ich specyficznych potrzeb żywieniowych,
w tym wykluczeń pokarmowych.

W czasie samych Igrzysk, w lipcu 2017 r. nadzorowałam wykonawców
i kontrolowałam jakość posiłków w trakcie realizacji usługi. To dało mi poczucie, że starania jakie włożyłam w planowanie żywienia na wcześniejszych etapach, zaowocuje najwyższą jakością usług świadczonych wobec uczestników Igrzysk.

Na przełomie lat 2021/2022 zaangażowałam się w realizowany we
Wrocławiu projekt BioCanteens#2, którego celem było wypracowanie i
wprowadzenie zdrowych i zbilansowanych posiłków w szkołach z
wykorzystaniem organicznych i lokalnych produktów oraz ograniczenie
marnowania jedzenia w stołówkach przedszkolnych i szkolnych. Owocem tych
działań było stworzenie publikacji z przepisami na zdrowe i zbilansowane
posiłki dla dzieci w wieku szkolnym, z wykorzystaniem nasion roślin
strączkowych, ograniczających udział mięsa w codziennej diecie. Książka
nosi tytuł:  „Niejadki, strączki i inne bolączki – o żywieniu dzieci w
wieku szkolnym”, z której będą mogli korzystać zarówno wrocławscy
intendenci podczas przygotowywania szkolnych jadłospisów, jak i rodzice,
którzy na co dzień borykają się z urozmaicaniem i przygotowaniem
wartościowych, smacznych i szybkich posiłków w swoich domach.
Książeczka dostępna jest na stronie:
https://www.wroclaw.pl/zielony-wroclaw/ksiazka-niejadki-straczki-i-inne-bolaczki.

Od wielu lat jestem członkiem Zespołu ds. promocji zdrowego żywienia i aktywności fizycznej dzieci i młodzieży w Urzędzie Miasta Wrocław. Zespół zajmujący się zdrowym żywieniem działa przy Wydziale Zdrowia i Spraw Społecznych od 2014 roku, ukonstytuował się w oparciu o uchwalony przez wrocławskich Radnych Program promocji zdrowego żywienia i aktywności fizycznej dla dzieci
i młodzieży na lata 2016-2018. Zespół jest organem doradczym
i opiniodawczym czuwającym nad realizacją programu oraz nowo podejmowanymi inicjatywami. W zespole działamy wspólnie m.in
z Karoliną Bielak, z sukcesem zapoczątkowałyśmy i w ramach Wrocławskiego Centrum Rozwoju Społecznego realizowałyśmy przełomowe działania poświęcone poprawie jakości żywienia we wrocławskich placówkach edukacyjnych. Należę również do członków Polskiego Towarzystwa Dietetyki, w którym od lat rozwijam i utrwalam swoją zawodową pasję. Od 2019 roku współtworzę organizację pozarządową – Kuźnia Zdrowych Nawyków, której misją i celem jest zachowanie zdrowia głównie młodego pokolenia poprzez kształtowanie właściwych nawyków żywieniowych i zachowań prozdrowotnych, kontynuując działania rozpoczęte jeszcze w 2014 r.

Co mnie wyróżnia? Silna motywacja do działania, nie lubię stać
w miejscu i tracić czasu! Otwarty i kreatywny umysł napędzają tą potrzebę. Motywację czerpie z potrzeby dzielenia się z ludźmi efektami tej pracy. Ich uśmiech i zadowolenie są największą nagrodą za włożony wysiłek.

Prywatnie jestem orędowniczką zdrowego i racjonalnego żywienia, propagatorką życia w zgodzie ze sobą i nieszkodzenia otoczeniu,
za sprawą świadomie dokonywanych wyborów konsumenckich. Odpoczywam aktywnie, jeżeli mam na to czas 😉 a ponieważ ten wciąż ucieka, ścigam się z nim na rowerze, to on pozwala mi być wszędzie tam, gdzie być powinnam.

Karolina Bielak

Od ponad 10 lat zajmuję się planowaniem oraz realizacją projektów z obszaru promocji zdrowia. Jestem edukatorem zdrowotnym, żywieniowym, wykładowczynią, absolwentką studiów z zakresu zdrowia publicznego i studentką ostatniego roku psychologii. Byłam członkiem Zespołu ds. promocji zdrowego żywienia i aktywności fizycznej dzieci i młodzieży w Urzędzie Miasta Wrocław, gdzie między innymi wspólnie z Grażyną Karczewską z sukcesem zapoczątkowałyśmy przełomowy projekt poświęcony poprawie jakości żywienia we wrocławskich placówkach edukacyjnych. Jestem współautorką publikacji „Zdrowe żywienie w przedszkolu i szkole” (Wrocław 2014). 

Na co dzień prowadzę warsztaty i szkolenia, edukuję i piszę treści związane w głównej mierze z tematyką psychologii jedzenia (a przede wszystkim rozwojowymi i psychologicznymi aspektami żywienia najmłodszych dzieci). Współpracuję także na stałe z Uniwersytetem SWPS we Wrocławiu. 

Prywatnie jestem mamą dwóch małych miłośników spaghetti oraz żoną nieocenionego fizjoterapeuty i wielbiciela piłki nożnej. W międzyczasie spaceruję po górskich szlakach, rozczytuje się w literaturze górskiej i mieszam w garnkach.