„Do zjedzenia, nie do wyrzucenia” – pod tą nazwą kryją się warsztaty dla uczniów szkół podstawowych. Celem zajęć będzie kształtowanie świadomości ekologicznej i edukacja żywieniowa dzieci w zakresie minimalizacji marnowania żywności.
Opis: Warsztat pełny interakcji i praktycznej wiedzy na temat żywności, która lepiej, aby się nie zmarnowała. Dlaczego tak będzie lepiej oraz dla kogo tak będzie lepiej? Odkryją to sami uczestnicy. Odkryją także wielką tajemnicę: co się dzieje z ziemniaczkami, które zostawiamy…
Terminy: Warsztaty będą trwać trzy godziny lekcyjne. Możliwe są w następujących terminach oraz przedziałach godzinowych:
23 października – klasa 1-3 – godz. 9.00 – 12.00
24 października – klasy 1-3 – godz. 9.00 – 12.00
26 października – klasy 4-6 – godz. 9.00 – 12.00
27 października – klasy 4-6 – godz. 9.00 – 12.00 i 12.00-15.00 (dwie klasy 4-6 w jednej szkole w podanych zakresach godzinowych).
Zapisy: Zapisy odbywają się poprzez formularz zgłoszeniowy dostępny pod linkiem – BRAK MIEJSC.
O możliwości udziału w warsztatach decyduje kolejność zgłoszeń. Informację zwrotną z potwierdzeniem otrzymają Państwo w ciągu dwóch dni.
W razie dodatkowych pytań, zachęcamy do kontaktu: k.bielak@kzn.org.pl, tel. 667 025 068.
O prowadzącym: Krzysztof Pokorski – Spójność, ekologia, zdrowy dystans i empatia to wartości, którymi kieruję się w moich wyborach życiowych.
W swoim życiu zawodowym miałem możliwość doświadczyć funkcjonowania i specyfiki każdego z sektorów. Zarówno w urzędzie, w firmie o globalnym, jak i lokalnym zasięgu, na uczelni czy w organizacji pozarządowej – wszędzie starałem się nie tracić z oczu człowieka, tego w sobie i tego w innych ludziach.
Jednocześnie starałem się w różnych formach szkolić na temat empatii oraz budowania zdrowych relacji międzyludzkich, edukować o wpływie naszej cywilizacji na środowisko naturalne i współtworzyć projekty związane ze społeczną odpowiedzialnością biznesu, z CSR WRO Clubem oraz Akademią BIZnES Class na czele. Więcej informacji: https://www.ekocentryk.pl/

Warsztaty są współfinansowane ze środków Gminy Wrocław w ramach programów: „Promocja zdrowego żywienia oraz działań proekologicznych we wrocławskich szkołach podstawowych” oraz „“Promowanie zdrowego żywienia i aktywności fizycznej dzieci i młodzieży placówkach opiekuńczych i edukacyjnych Wrocławia”.
